Onze behandelingen

Onze mondhygiëne-praktijk doet in de basis twee behandelingen:
De algemene en de gespecialiseerde behandelingen.

Onder algemeen verstaan we behandelingen om de mond gezond te houden oftewel preventie. Deze behandelingen zijn voor iedereen van toepassing.
Gespecialiseerde behandelingen zoals tandvleesbehandelingen, worden uitgevoerd als er klachten zijn die om een speciale aanpak vragen.  Voorbeelden hiervan zijn: een ernstige tandvleesontsteking, een slechte adem of tanderosie (pijn bij warm of koud).

Preventieve behandelingen

Voorlichting en instructie 

Om uw gebit gezond te houden, is een goede mondhygiëne van groot belang. De mondhygiënist geeft u voorlichting en instructies over  juiste poetsmethode en op welke manier u de ruimte tussen de tanden en kiezen kunt reinigen.
Door het opvolgen van uw persoonlijke mondzorg adviezen behoudt u behaalde behandelresultaten en zorgt u er zelf voor dat de mond gezond blijft.

 

Sealen & fluoridebehandeling

Sealen is een manier om de net doorgebroken kiezen te beschermen tegen gaatjes. Groeven en putjes, waar de tanden het meest gevoelig zijn voor gaatjes, worden bij het sealen afgedicht. Bacteriën kunnen er daardoor niet bij komen. Regelmatige controle van de groeven en putjes blijft noodzakelijk.
Fluoride maakt tanden en kiezen sterker en beter bestand tegen gaatjes. Daarom is het ook toegevoegd aan tandpasta. Bij een fluoridebehandeling wordt fluoride-gel aangebracht op de tanden en kiezen. De fluoride-gel kan op verschillende manieren aangebracht worden. De mondhygiënist zal uiteindelijk beslissen welke manier het beste bij u past.

 

Professionele gebitsreiniging

Bacteriën in tandplak en tandsteen zijn de veroorzakers van ontstoken en bloedend tandvlees. Tandplak kunt u zelf verwijderen door middel van de juiste poetstechniek en gebruik van floss, ragers of tandenstokers. Op plekken waar tandplak onvoldoende wordt verwijderd, wordt het tandsteen en moet het gebit professioneel gereinigd worden.
Een door de mondhygiëniste uitgevoerde professionele gebitsreiniging bestaat uit het verwijderen van aanslag, tandplak en tandsteen zowel boven als onder het tandvlees. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en regelmatig professionele gebitsreiniging verdwijnt een ontsteking.

Preventieve mondzorg voor kinderen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom wordt aangeraden om met kinderen vanaf jonge leeftijd al regelmatig een tandarts en/of mondhygiënist te bezoeken.

Tijdens een preventieve afspraak bij Mondzorg Rijnmond kan uw kind in kleine stapjes en op eigen tempo wennen aan behandeling in de tandartsstoel. De mondhygiënist  helpt zowel het kind als de ouders bij het aanleren van juiste mondverzorging. Zo worden er bijvoorbeeld poetsinstructies en voedingsadviezen gegeven om gaatjes en andere problemen te voorkomen.

Zo nodig kan de mondhygiënist er, in overleg met uw tandarts, voor kiezen om het glazuur te versterken door een fluoridebehandeling of om beschermende laagjes aan te brengen in de groefjes van tanden en kiezen (sealen).

Vergoeding

Bij kinderen tot 18 jaar wordt mondzorg, onafhankelijk van de verzekeraar, vergoed vanuit de basisverzekering.

Tandvleesbehandelingen

Als het gebit onvoldoende of op de verkeerde manier gereinigd word, kan het tandvlees gaan ontsteken. Een tandvleesontsteking is te herkennen aan rood, pijnlijk en opgezwollen tandvlees, bloeding bij het poetsen en een onaangename mondgeur.

Een beginnende tandvleesontsteking (gingivitis) is goed te behandelen. Door een combinatie van persoonlijke mondzorgadviezen en een professionele gebitsreiniging  kan het tandvlees weer volledig gezond worden.

Als een tandvleesontsteking verder gevorderd is, spreken we van parodontitis. In dit geval is het nodig om ook de worteloppervlakken (onder het tandvlees) te reinigen. De mondhygiënist zal daarvoor een uitgebreid persoonlijk behandelplan voor u opstellen die bestaat uit een reeks van behandelingen. Deze behandelingen worden uitgevoerd volgens de richtlijn parodontologie.

Gespecialiseerde behandelingen

Professionele reiniging van implantaten

Ook als u gebitsimplantaten heeft, kunnen schadelijke bacteriën zich daarop vestigen en het tandvlees gaan ontsteken. Dagelijkse reiniging van uw implantaten is daarom van groot belang. De mondhygiëniste voorziet u van specifieke adviezen en instructies voor het reinigen van uw implantaten. Bovendien zullen de implantaten en eventuele protheses professioneel gereinigd worden met speciale instrumenten om beschadigingen te voorkomen.

Tanderosie

Als u last heeft van tanderosie wordt uw tandglazuur (het harde buitenste laagje van uw tanden) aangetast door suikers en zuren in uw voeding. Het is een langzaam proces waar u vaak niets van merkt tot het te laat is. Juist om die reden is het voorkomen van tanderosie enorm belangrijk. Tanderosie is te herkennen aan verkleuringen aan de tanden en korter wordende tanden. Wanneer tanderosie niet wordt tegengegaan, kunnen de zuren het glazuur en vervolgens zelfs het blootliggende tandbeen oplossen.

De mondhygiënist zal een voedingsanamnese af nemen. Dit houdt in dat u alles wat u eet bijhoudt in een dagboek. Op deze manier kan de oorzaak van de tanderosie achterhaald worden en kan de mondhygiënist u adviseren hoe u verergering kunt voorkomen.
Halitose ( slechte adem)

Het hebben van een goede of slechte smaak in uw mond heeft vaak niets te maken met een slechte adem. U kunt bijvoorbeeld ook tijdelijk uit uw mond ruiken, na het eten van gekruid eten of nuttigen van alcohol.

Iemand met halitose ruikt eigenlijk altijd uit zijn mond. Dit komt door de grote aanwezigheid van bacteriën en voedselresten in de mond. De bacteriën op uw tong produceren zwavel. Dit ruikt erg sterk en zorgt voor een slechte adem. Halitose is geen zeldzaam verschijnsel en komt zelfs bij ongeveer één op de zeven mensen voor. Halitose gaat niet vanzelf voorbij, maar is in de meeste gevallen wel makkelijk te verhelpen.
De mondhygiënist gaat op zoek naar de oorzaak van de slechte adem en zal vervolgens advies, voorlichting en instructie aan u geven. In enkele gevallen kan het ook zinvol zijn een gebitsreiniging uit te voeren.

Kosten

Tarieven

Aan de hand van een uitgebreid mondonderzoek en uw wensen stelt de mondhygiënist voor u een persoonlijk behandelplan op met een bijbehorende kostenbegroting als het om een bedrag gaat boven de 150 euro.

Jaarlijks worden de tarieven voor mondzorg landelijk bepaald door de Nederlandse Zorgauthoriteit (NZA.) Hieronder vindt u de actuele tarieven Deze zijn geldig van 1 januari 2022 t/m 31 december 2022. 

Uw nota

De verwerking van onze nota’s hebben wij overgedragen aan Infomedics. Infomedics stuurt u rekeningen namens Mondzorg Rijnmond. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: https://www.infomedics.nl/

famed-partner-van-mondzorg-rijnmond

NIEUW!

Tooth gems

Tooth gems, ook wel tandversiering of tanddiamant, zijn kleine kristalletjes die op de tanden geplaatst worden door middel van een speciale lijm.

Vraag onze mondhygiënist naar de mogelijkheden. 

 

Specialisaties van Mondzorg Rijmond

Parodontologie

Onderhoud van het tandvlees

Preventie

Het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes bij zowel kinderen als volwassenen

Implantologie

Onderhoud van implantaten

Angstige patiënten

Wij houden rekening met de wensen van onze cliënten en behandelen zoveel mogelijk met de ‘no pain’ technologie

Zwangerschap

Een gezond gebit is extra belangrijk voor de zwangerschap.

Medische gecompliceerd

Extra aandacht en mondzorg voor een nog betere ondersteuning rekening houdende met het ziektebeeld en eventuele medicatie