Parodontitis

Als gingivitis niet op tijd wordt behandeld ontstaat er parodontitis. Parodontitis is een ernstig ontstekingsproces in de mond waarbij het steunweefsel van de tanden en kiezen (kaakbot, wortelcement en wortelvlies) in het ontstekingsproces betrokken raken. Er treedt parodontale afbraak op.

Veel voorkomende symptomen van parodontitis zijn een slechte adem en het verplaatsen van tanden en kiezen. Verder geeft parodontitis in het beginstadium meestal weinig tot geen pijnklachten. Naar mate het steunweefsel verloren gaat zullen de pijnklachten verergeren. Uiteindelijk zal parodontitis leiden tot het verlies van tanden en kiezen.

Behandeling

Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen.

De mondhygiënist voert een professionele gebitsreiniging uit, waarbij tandplak en tandsteen uit de verdiepte pockets (ruimtes tussen tand en tandvlees die ontstaan door de ontsteking) worden verwijderd.

Door een goede mondhygiëne kunt u zelf een bijdrage leveren aan de genezing van parodontitis. De tandplak boven de tandvleesrand dient u zelf elke dag te verwijderen. Met hulpmiddelen als ragers en tandstokers kunt u de tandplak tussen tanden en kiezen verwijderen. Uw mondhygiënist vertelt u welke hulpmiddelen voor uw mond geschikt zijn. Het doel is om samen met u een stabiele situatie te bewerkstelligen.