Diabetes

Mensen met diabetes (suikerziekte) hebben drie tot vier keer meer kans op parodontitis dan anderen. Parodontitis wordt daarom ook wel de zesde complicatie van diabetes genoemd.

Uit onderzoek komt ook een omgekeerd verband naar voren: parodontitis kan de stofwisseling nadelig beïnvloeden. Dit maakt het voor diabetici moeilijker om hun ziekte onder controle te krijgen, wat ook weer gevolgen heeft voor de bestrijding van de parodontitis. Mensen met slecht gereguleerde diabetes reageren vaak minder goed op een behandeling van parodontitis.

Ernstige parodontitis en diabetes

Diabetici met ernstige parodontitis lopen een groter risico op een ontregelde bloedsuikerspiegel dan diabetici met geen of geringe parodontitis. Op zijn beurt vergroot een slechte bloedsuikerspiegel het risico op ernstige parodontitis: een vicieuze cirkel dus, waardoor ook de kans op andere diabetische complicaties toeneemt.
Het is daarom belangrijk dat diabetici voor hun tandvleesinfectie behandeld worden.

Heeft u diabetes? Neem dan contact op met Mondzorg Rijnmond voor een gratis en vrijblijvende tandvleescheck. De tandvleescheck is een kort onderzoek, waarbij de conditie van het tandvlees wordt onderzocht. Zo nodig wordt er vrijblijvend een behandeladvies gegeven.