Zwangerschap en mondzorg

Als u zwanger bent is uw gezondheid erg belangrijk. Hoewel mondzorg een belangrijk onderdeel is van de algehele gezondheid, wordt het tijdens een zwangerschap vaak vergeten om hier de nodige extra aandacht aan te besteden.

Zwangerschapsgingivitis

Tijdens uw zwangerschap kunt u last krijgen van zwangerschapsgingivitis. U herkent dit aan het opzwellen van het tandvlees. De zwellingen zijn meestal pijnloos en rood of paars van kleur, maar kunnen spontaan gaan bloeden. De zwelling ontstaat door de hormonale veranderingen tezamen met ontoereikende of onvoldoende mondhygiëne.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat tandvleesontstekingen en opzwellingen bij zwangere vrouwen het resultaat zijn van meer actieve bacteriën in de mond. Deze bacteriën kunnen via de bloedbaan ook bij het kind terechtkomen waardoor het risico op complicaties en vroeggeboorte wordt vergroot.

Het is daarom tijdens een zwangerschap belangrijk om te zorgen dat de mond gezond blijft en zwangerschapsgingivitis voorkomen of op tijd behandeld wordt.

Bent u zwanger?

Neem dan contact op met Mondzorg Rijnmond voor een gratis en vrijblijvende tandvleescheck. De tandvleescheck is een kort onderzoek, waarbij de conditie van het tandvlees wordt onderzocht. Zo nodig wordt er vrijblijvend een behandeladvies gegeven.